Monday, April 1, 2013

USAHASAMA PROGRAM PEMBIAKBAKAAN KAMBING TENUSU
PROJEK PEMBIAKBAKAAN KAMBING TENUSU

1.0              OBJEKTIF

Kertas kerja ini disediakan bagi memperincikan projek pembiakbakaan kambing tenusu.

2.0              LATAR BELAKANG

MTZ Ventures (001640829) telah mula beroperasi sejak September 2006, kegiatan utama adalah menternak, mengimport serta menjual beli kambing secara borong dan runcit. Syarikat beroperasi di Lot 7977, Tebuk Mualaf, Kampung Selabak Dalam, 36000 Teluk Intan, Perak. Mempunyai kandang kambing seluas 4,000 kaki persegi, 3 pekerja tetap, pondok pengawal dan rumah pekerja di atas tanah seluas 3.8 ekar.

3.0              PEMBIAKBAKAAN KAMBING TENUSU

MTZ Ventures ketika ini membekalkan susu kambing segar yang disejuk beku kepada pengilang susu tepung. Keperluan semasa adalah 4,000kg sebulan dan dijangka permintaan akan meningkat kepada 8,000kg sebulan.
Justeru MTZ Ventures yakin akan permintaan ini dapat membantu penternak kecil menjana pendapatan dan sekaligus mewujudkan program pembiakbakaan kambing tenusu MTZ Ventures bagi menampung permintaan susu kambing serta pembekalan baka kambing kepada penternak di Malaysia.
Untuk makluman tuan, program pembiakbakaan ini akan bermula dengan pembelian kambing tenusu betina berumur 6-8 bulan, seterusnya dikahwinkan dan tempoh bunting sekitar 7-8 bulan. Selepas itu kambing ini boleh menghasilkan susu kambing secara berterusan sekitar 0.5 – 1.5 liter sehari tanpa henti sehinggalah dikahwinkan semula. Ada rekod mengatakan kambing tenusu boleh menghasilkan susu kambing berterusan selama 10 tahun!

  
4.0              KOS PROJEK 
            sila whatsapp ke 012-6735106 @ emel ke mahadir198@gmail.com


5.0       UNJURAN PENDAPATAN
            sila whatsapp ke 012-6735106 @ emel ke mahadir198@gmail.comSpray Dryer untuk menghasilkan Serbuk Susu Kambing (susu tepung kambing)


Ujian Protin

Ujian Omega

Porcine Test
Packaging 25KG


3 comments:

 1. Assalamu'alaikum....
  Saya sangat berminat untuk mendapat lebih maklumat tentang perlaburan ini dan bagai mana untuk menyetainya.diharap dapat dijelaskan dengan lebih jelas lagi dan bagaimana langkah yang perlu diambil
  Sekian terima Kasih...

  ReplyDelete
 2. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 3. assalam tuan, sy harun, , pakej biz ni masih ada?boleh bg details, trm kasih tuan.

  ReplyDelete